درمان تایم
درمان تایم
ارتوپدی مفصل

ارتوپد مفصل

ارتوپد مفصل : دو استخوان به وسیله مفصل به یکدیگر وصل شده و حرکت میکنند. در اینجا میخواهیم راجع به ارتوپد مفصل که مربوط به جراحی استخوان و مفصل است بحث نماییم.
بنا بر نظریه پزشک ارتوپد، اگر درد یا ناراحتی یا عارضه ای در مفصل یا استخوان فردی دیده شود در این صورت با انجام عمل جراحی یا تزریق موادی خاص این درد را رفع یا از درد آن می کاهند و با بررسی می توانند بهترین درمان را جهت بهبود یا کنترل بیماری ارائه دهند. پزشک متخصص ارتوپد معتقد است این بیماری بر اثر عواملی چون رژیم غذایی نامناسب،ورزش نامناسب یا سنگین وضربه و همچنین حرکات نامناسب و گذر طول عمر حاصل شود.

ارتوپدی مفصل
علت درد مفاصل؟

می توان برای پیدا کردن دلیل اصلی دردهای مفاصل به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کرد تا دلیل پیدایش این عارضه کشف گرده و درمان صورت گیرد. از دلیل اصلی ناهنجاری های مفصلی میتوان، به رماتیسم مفصلی اشاره کرد. التهاب و ناهنجاریهای مفصلی به دلیل رماتیسم نیز بوجود می آیند. ساختار مفصل بسیار پیچیده است برای مثال لیگامنت ها، تاندون ها، کپسول های مفصلی و غیره… از اجزای تشکیل دهنده ساختار مفصل هستند که اسیب در هر کدام از این موارد، منجر به عارضه مفصلی در فرد می شود.

درمان درد مفاصل؟

برای درمان این عارضه مفصلی بعد از مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد می توان علت این عارضه را فهمید و نسبت به  آن در صدد درمان اقدام کرد. پزشک متخصص ارتوپد برای هر فرد آسیب دیده درمان های متفاوتی ارائه می دهد مثلا گاه ورزش ساده در خانه، گاه جراحی تعویض مفصل و یا تزریق موادی خاص به مفصل و یا چندین جلسه فیزیوتراپی و یا دارو پیشنهاد میدهد و تجویز می کند. در بعضی موارد هم تشخیص متخصص ارتوپد کم کردن حرکت بیماربا کمک زانوبند ومچ بند است تا بیماری سریع تر بهبود یابد.

انواع مفصل؟

مفاصل در بدن هر فرد به سه دسته تقسیم می شود: مفصل های ثابت، مفصل متحرک، مفصل نیمه متحرک

مفصل ثابت :

به محل وصل شدن دو استخوان مجزا مفصل گفته می شود. در مفصل های ثابت دو استخوان نسبت به هم هیچ گونه حرکتی ندارند و ثابت هستند( مانند مفاصل جمجمه) و لبه مفاصل دارای دیواره نازک و دندانه مانند هستند که کاملا بتوانند توسط بافت های پیوندی به هم وصل شوند و تکان نخورند و ثابت بمانند.

مفصل متحرک :

در مفصل متحرک دو استخوان براحتی نسبت به همدیگر حرکت می کنند و درون محفظه ای به نام کیسه قرار گرفتند و دو استخوان توسط رشته های محکمی بنام رباط به همدیگر وصل می شوند تا از یکدیگر جدا نشوند و در کنار هم بمانند، همچنین نوعی بافت غضرفی مابین استخوان ها وجود دارد که مانع اصطعکاک بین دو استخوان می شوند.

مفاصل متحرک نیز خود به چند شاخه تقسیم بندی می شوند که نوع حرکت هر شاخه، متفاوت با دیگری می باشد.

  • در مفصل های مسطح(مانند مچ دست) دو استخوان نسبت به هم لغزشی حرکت می کنند.
  • در مفصل های زینی(مانند انگشتان) حرکت به صورت تاشو و در یک مسیر و راستا می باشد.
  • در مفصل های محوری(مانند مهره های گردن) دو استخوان حول یک محور نسبت به هم حرکت می کنند.
  • در مفصل های گوی و کاسه ای(مانند کتف)حرکت استخوان ها در تمامی جهت امکان پذیر می باشد.

بزرگترین مفصل بدن انسان؟

بزرگترین مفصل بدن انسان که ساختار پیچیده ای دارد و میزان آسیب و فشار در این مفصل بسیار زیاد است، مفصل زانو می باشد. مفصل زانو از تعداد زیادی رباط و عضله تشکیل شده و چون فشار زیادی از لحاظ حرکت فرد و وزن را تحمل می کند در معرض آسیب بیشتر است و چون از تعداد زیادی رباط و عضله تشکیل شده اختلال در هر کدام از رباط و عضله ها عارضه مفصلی زانو را برای فرد رقم می زند و حرکت عمده ی مفصل زانو تاشو می باشد، ولی تا حدی حرکت محوری را نیز می تواند تحمل کند.
پیچیدگی، ضربه، حرکات نادرست و استفاده مداوم از پله ها، باعث ساییدگی غضرف های زانو و ایجاد درد و عارضه و التهاب در زانو می شود.

ارتوپد مفصل ضرب دیده؟

مفصل آسیب دیده معمولا به وسیله فشار به مفصل یا ضربه ایجاد می شود که در این صورت بافت مفصل آسیب می بیند. اگر درد و عارضه زیاد باشد باید به متخصص ارتوپد مراجعه کرد تا اقدام لازم به عمل آید ودر برخی موارد نیز با استراحت عارضه بهبود می یابد.

غذاهای مفصل ساز؟

مواد معدنی که باعث ساخت مفصل در بدن می شود، ویتامینd (که منبع اصلی نور خورشید است) می باشد که در ماهی سالمون و لبنیات و تخم مرغ یافت می شود و همچنین غذاهای دارای سلنیوم مانند ماهی و آجیل و همچنین غذاهایی دارای چربی خوب مانند زیتون، گردو، ماهی

ساختار یک مفصل بندی؟

برای درمان بعضی بیماران دارای عارضه شدید مفصلی جراحی صورت می گیرد که ساختاری مانند مفصل طبیعی برای بیمار از جنس رزین طراحی و مفصل بندی می کنند. صدالبته این مفصل بندی جای مفصل طبیعی را نمی گیرد و مانند مفصل طبیعی ساییدگی دارد و ساختار آن تخریب نیز می شود همچنین طول عمر کمتری نیز دارد و به ضربه و فعالیت شدید ورزشی حساس است و همچنین طول عمر مفصل بندی را کم می کند. چنین بیمارانی باید محل زندگی خود را خاص انتخاب کنند و از شرایط سخت ورزشی بپرهیزند.

التهاب مفصل؟

گاهی ممکن است براثر عواملی چون افزایش سن، ساییدگی غضرف ها و یا تحمل وزن (عمدتا برای مفاصل زانو) التهاب یا آرتریت رخ دهد. براثر این عوامل، مفاصل متورم می شود و درد رخ می دهد واین درد باعث محدود شدن حرکت و فعالیت روزانه فرد آسیب دیده می گردد. این عارضه ممکن است در برخی ساعات روز مثلا صبح ها و یا شب ها به اوج شدت خود برسد. برای جلوگیری از عارضه التهاب مفاصل، می توان وزن وارد شده به مفاصل را کاهش داد تا از فشار وارد شده به مفصل جلوگیری کرد و همچنین از حمل اشیاء و بارهای سنگین اجتناب کرد.

انواع رباط در مفاصل؟

نقش رباط که به آن لیگامنت نیز می گویند، اتصال دو استخوان به همدیگر و محدود کردن حرکت آنها نسبت به همدیگر است. رباط ها دو استخوان را در کنار هم نگه می دارند، و مفصل ها نیز بنا به نوع حرکت خود با کمک این رباط ها حرکت می کنند. بار کششی دو استخوان نسبت به هم بر عهده مفصل می باشد. رباط ها بافت هایی منسجم تر از تاندون هستند و نیز کشسانی کمتری نسبت به تاندون دارند و از بافت های فیبری از جنس کلاژن تشکیل شده اند. ساختار و نوع رباط ها به حدی زیاد می باشد که می توان در مورد هر نوع آن به طور جداگانه چندین مقاله نوشت، ولی ما صرفا تنها به رابطه ی بین رباط و مفصل از لحاظ نحوه قرار گیری و محل اتصال می پردازیم.

تاریخچه ارتوپدی در ایران؟

ایران ما در نسل های قدیم برای درمان عارضه هایی مانند شکستگی های استخوان، دردهای مفاصل و استخوان، در رفتگی ها و بیماری های مربوط به استخوان و مفاصل به جراح عمومی مراجعه می کردند و برای رفع عارضه خود از جراحان عمومی کمک می خواستند، ولی امروزه در ایران تقریبا از اواخر دهه 40 خورشیدی با پیشرفت علم پزشکی و ورود جراحان ارتوپدی به ایران و آگاهی و شناخت مردم از این بیماری مفصلی، به تدریج برای درمان به متخصصان ارتوپد مراجعه کردند.

متخصص ارتوپدی مفصل

متخصصان ارتوپد نیز بعد از بررسی بیماران دارای عارضه مفصلی، به مداوای بیمار با توجه به شرایط و شدت عارضه، یکی از نوع های درمان را در پیش می گیرند. عارضه های استخوانی و مفصلی که متخصص ارتوپدی برای درمانش اقدام می کنند اعم از:

  • ضربات مانند شکستگی ها، رگ به رگ شدن، کشیدگی، در رفتگی ها، پاره شدن تاندون ها و بافت ها
  • آسیب های ورزشی مانند پاره شدن رباط و تاندون و غیره
  • بیماری های مادر زادی مثل فلج مادرزادی یا حتی بیماری هایی مانند فلج اکتسابی
  • درمان تومورهای مفصلی و استخوان
  • ترمیم زرد پی ها و اعصاب محیطی
  • کهولت سن مثل ساییدگی مفصل و از بین رفتن مفاصل بدن مثل آرتروز
  • عفونت اندام های استخوانی مفصلی

جراحی ارتوپدی چیست؟

به شاخه ای از علم پزشکی که شامل اصلاح عارضه های مربوط به استخوان و مفاصل است، جراحی ارتوپدی یا استخوان پزشکی یا آرتا پزشکی (به انگلیسی: orthopedic surgery) گفته می شود.

به دلیل پیشرفت چشمگیر علم پزشکی در همه حیطه ها به خصوص ارتوپدی، پزشکی ارتوپدی مفصلی به زیرشاخه هایی تقسیم می شوند. اکثر متخصصان ارتوپد مفصلی فعالیت خود را در یکی از زیر شاخه ها گسترش می دهند و سعی دارند بیشترین تمرکز خود را فقط در یک زمینه تقویت نمایند و علم و تجربه زیادی در آن شاخه به دست آورند.این زیر شاخه ها عبارتنداز: جراحی استخوان و مفصل های دست، جراحی مفصلی و استخوانی شانه و آرنج، جراحی مفصلی و استخوانی ستون مهره، جراحی لگن و مفصل ران،جراحی مفصلی زانو، جراحی مفصلی استخوانی پا، جراحی ارتوپدی کودکان، جراحی تومورهای سیستم حرکتی، جراحی تروما و آسیب های اسکلتی، جراحی آسیب های ورزشی

ریشه کلمه ارتوپد یونانی است و اولین بار نیکولاس آندری در سال 1741 میلادی از ترکیب لغت ارتو به معنی صاف و مستقیم و پدی به معنی کودک و بچه ساخت. علت این نام گذاری به این دلیل بوده است که در ابتدا بعضی از کودکان که دارای اندام هایی با دست و پای کج و یا ستون فقرات کج بوده اند را درمان و صاف می نمودند.
جراح ارتوپد معمولا با نام های جراح استخوان یا جراح مفاصل شناخته می شود. و این بدان معنی است که معمولا کسانی که جراحی استخوان می کنند کار جراحی مفصل را نیز انجام می دهند. جراح استخوان نه تنها استخوان و مفصل را جراحی می کند بلکه آسیب های وارد به هر نقطه از اندام مورد جراحی را نیز تحت نظر گرفته و در صورت لزوم جراحی می نماید.

 

 

فرم ثبت نام و مشاوره مشاوره رایگان و اخذ کد تخفیف

لطفا برای دریافت مشاوره رایگان توسط بهترین پزشک و یا کلینیک مربوطه و اخذ کد تخفیف فرم زیر را تکمیل و ارسال نمایید .

 

[gravityform id=1 title=false description=false ajax=true]

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط