تکرار ادرار , چگونه از شر ادرارهای مکرر رها شویم؟ : تکرار مکرر ادرار(افزایش دفعات دفع ادرار) برای ارخی افراد مانند یک کابوس است و مانع از خواب راحت و یا حتی مسافرت راحت و مهمانی رفتن فرد می گردد،و در نهایت اعتماد به نفس فرد و کارایی وی به مرور مختل می گردد.در مقاله ما در مورد علل تکرار ادرار و درمان آن بحث خواهیم نمود.
تکرار ادرار یعنی چه؟
هر فرد سالم با مصرف مایعات طبیعی در طول روز چهار تا هشت بار برای ادرار کردن به سرویس بهداشتی مراجعه می کند.در صورتی که تعداد دفعات دفع ادرار بیش از 8 بار در شبانه روز علیرغم مصرف مقدار طبیعی مایعات باشد یا کمتر از دو ساعت باشد،فرد دچار تکرار ادرار می باشد و لازم است که درمان شود.
مراجعه به : متخصص اورولوژی
تکرار ادرار شبانه یعنی چه؟
در صورتی که علیرغم مصرف مقدار طبیعی مایعات،فرد بیش از دو بار در شب برای ادرار کردن بیدار شود ،تکرار ادرار شبانه گفته می شود.
دلایل تکرار ادرار چه چیز هایی می باشند؟
- عفونت های مجاری ادراری : در صورتی که همراه تکرار ادرار سوزش ادرار و درد مثانه یا درد پهلو یا تب یا خون در ادرار وجود داشته باشد،نیاز به انجام دادن آزمایش ادرار و مراجعه به متخصص اورولوژی می باشد.
- سنگ کلیه : در صورتی که همراه درد پهلو و خون در ادرار ،تکرار ادرار واشته باشید،شما نیاز به سونوگرافی کلیه ومجاری ادراری دارید تا وجود سنگ کلیه را نشان دهد.
- بارداری : در هفته های آخر بارداری به دلیل فشار رحم ،حجم مثانه کاهش یافته و تکرار ادرار ایجاد می شود.
- سرطان مثانه : در صورتی که همراه تکرار ادرار ،خون در ادرار وجود داشته باشد ،باید سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری انجام دهید و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری شما را معاینه کند.
- سنگ مثانه : در صورتی که همراه با تکرار ادرار ،خونریزی ادرار یا قطع و وصل شدن متناوب ادرار باشد بایست سونوگرافی کلیه و مثانه انجام گردد.
- بزرگی پروستات : در آقایان بالای 50 سال به دلیل بزرگی پروستات ،حجم مثانه به تدریج کم می شود و تکرار ادرار به وجود می آید.نشانه های همراه دیگر شامل کاهش جریان ادرار ،تکرار ادرار شبانه ،عدم تخلیه کامل ادرار،و قطع و وصل شدن ادرار می باشد که نیازبه انجام سونوگرافی کلیه و پروستات و انجام آزمایش PSA می باشد.
- مثانه عصبی : درتعدادی از بیماران ،ظرفیت مثانه برای نگهداری ادرار کم می باشد و فرد را دچار افزایش دفعات ادرار کردن می کند .این موارد عبارت می باشند از:آسیب های مغزی ،سکته های مغزی ،تومورها ،سرطان های نخاعی ،تصادف و آسیب دیدن ستون فقرات در صورتی که این روند مزمن ادامه دار باشد موجب برگشت ادرار به کلیه و نارسایی شدید کلیه می گردد.در صورت مبتلا شدن به این بیماری نیاز است که شما به متخصص اورولوژی مراجعه کرده و سونوگرافی مثانه و کلیه از نظر باقیمانده ادرار و انجام نوار عصبی مثانه یا یورودینامیک قرار بگیرید تا نوع آسیب مشخص شده و داروی مناسب برای شما تجویز شود.
- مثانه بیش فعال : این حالت در کسانی که استرسی یا تحریک پذیر می باشند ،وجود دارد و فرد مجبور می باشد پی در پی به دستشویی برود .در صورتی که شما هم مثانه بیش فعال دارید بایست به متخصص کلیه ومجاری ادراری مراجعه نمایید و تحت انجام آزمایش ادرار و سونوگرافی کلیه ها ومثانه قرار بگیرید.درمان مثانه بیش فعال ،رفتار درمانی و درمان با داروهایی می باشد که ظرفیت مثانه را بیشتر می کنند.در این نوع از بیماران کم کم و با خودداری از مصرف غذاهای محرک تکرار ادرار درمان می گردد.
- یبوست : یبوست موجب تکرار ادرار می شود با مصرف نمودن ملین و رفع کردن یبوست،تکرار ادرار درمان می گردد.
- بالا رفتن سن : بتدریج با بالا رفتن سن ،انقباضات خودبخودی مثانه بیشتر شده و تکرار ادرار به وجود می آید.با مصرف دارو می توان ظرفیت مثانه را بالا برد.
چه نوع غذاهایی تکرار ادرار را تشدید می کنند؟
کسانی که تکرار ادرار دارند باید از مصرف قهوه و کافیین ،فلفل و ترشی و غذای تند که تحریک مثانه را بیشتر می کنند ،خودداری کنند .در تعدادی از افراد هم سیر ،پیاز و گردو محرک می باشد.
روش های درمان تکرار ادرار:
- درمان غیر دارویی (رفتار درمانی)
- درمان دارویی
در واقع این دو درمان به عنوان مکمل و همراه یکدیگر می باشند و اغلب با هم در نظر گرفته می شوند ،بدیهی می باشد که نوع تکنیک های درمان تحت نظر پزشک فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری با توجه به نوع بیماری مشخص می گردد.
الف- درمان غیر دارویی تکرار ادرار:
- به تاخیر انداختن ادرار : با استفاده از آرامش ذهنی تلاش کنید هر روز دیرتر از روز قبل به دستشویی مراجعه نمایید.برای آغاز هر دو ساعت یک بار دفع ادرار کنید.و به تدریج سعی کنید این مدت زمان دو ساعت را افزایش دهید.اینکه تا چه میزانی این فاصله زمانی را افزایش می دهید به خودتان بستگی دارد اما بایست به میزانی باشد که ادرار نریزد.کم کم این فاصله را به 3 یا 4 ساعت برسانید .لزومی ندارد که این تمرین ها را شب هم انجام دهید.شما با انجام این تمرین می توانید توانایی مثانه خود را برای نگه داشتن ادرار بالا ببرید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- سعی کنید قبل از خواب مایعات کمی مصرف کنید.
- عضلات کف لگن خود را تقویت کنید ویا همان تمرین کگل را انجام دهید.
تمرین یک : هر سری که برای دفع ادرار به دستشویی می روید ،چند بار به صورت ارادی ادرار کردن را شوع و قطع نمایید.
تمرین دو : ناحیه مقعد را سفت نگه دارید مانند حالتی که می خواهید مانع دفع مدفوع شوید و این حالت را برای مدت 5 ثانیه حفط مرده و سپس رها کنید.در طول انقباض سعی کنید نفس خود را حبس نکنید.سعی نمایید این تمرین را چندین بار در طول روز تکرار کنیدو به میزانی باشد که موجب خستگی شما نشود.می توان این تمرین را در هر حالتی از جمله ایستاده ،نشسته یا خوابیده انجام داد.
انجام عمل جراحی جهت درمان تکرار ادرار
در موارد شدید تکرار ادرار که درمان های دارویی و غیر دارویی جواب گو نمی باشند ،از روش جراحی استفاده می گردد که از طریق بوتاکس داخل عضلات مثانه تا گذاشتن الکترود مغناطیسی در نخاع با توجه به تشخیص پزشک فوق تخصص اورولوژی می تواند متفاوت باشد.