درمان تایم
درمان تایم
نحوه انجام عصب کشی دندان

کشیدن دندان عصب کشی شده چطور انجام میشود

معمولا دندانی که به دلیل عفونت یا آسیب با عصب کشی، پر کردن و روکش قابل ترمیم نیست، باید کشیده شود. این روش شامل بی‌حس کردن ناحیه، لق کردن دندان و سپس برداشتن آن با فورسپس است. برای موارد پیچیده‌تر مانند دندان‌های نهفته ممکن است به جراحی دهان نیاز باشد. مراقبت‌های پس از استخراج شامل مدیریت خونریزی، اجتناب از عفونت و بهبود است که اغلب شامل مسکن‌ها و یک رژیم غذایی نرم برای چند روز خواهد بود. در صورتی که احساس درد، بوی بد و یا مزه فلزی در دهان خود را دارید، بهتر است به یک دکتر اندودنتسیت یا متخصص ریشه دندان مراجعه کنید. برای پیدا کردن دکترهای متخصص عصب کشی در تهران روی لینک کلیک کنید.

در عصب کشی چه اتفاقی برای دندان می‌افتد؟

در عصب کشی خود دندان برداشته نمی‌شود، اما عصب آسیب‌دیده یا عفونی (پالپ) داخل دندان کشیده خواهد شد. پالپ حاوی اعصاب و عروق خونی می‌تواند به‌دلیل پوسیدگی عمیق، ترک‌ها یا ضربه عفونی شود.

در طول این عمل، دندانپزشک پالپ عفونی را جدا کرده و داخل دندان را تمیز و ضدعفونی می‌کند. سپس آن را پر و مهروموم می‌کند تا از عفونت بعدی جلوگیری شود. این کار به دندان اجازه می‌دهد تا عملکرد خود را بدون ایجاد درد یا مشکلات بیشتر حفظ کند. زیرا عصب دیگر برای سلامت دندان پس از رشد آن ضروری نیست.

در مقابل، کشیدن (درآوردن) دندان زمانی ضروری است که آسیب یا عفونت آن‌قدر شدید باشد که نتوان دندان را نجات داد. همچنین اگر عوارض دیگری مانند تراکم بیش از حد، بیماری پیشرفته لثه مانند پریودنتال یا نهفته شدن دندان عقل وجود داشته باشد، چاره‌ای جز کشیدن نیست. اگر دندانی سلامت دندان‌های اطراف را تهدید می‌کند، ممکن است نیاز به کشیدن داشته باشد. استخراج به جلوگیری از گسترش عفونت و تسکین درد کمک می‌رساند. هنگامی که دندان کشیده می‌شود، شکافی باقی می‌ماند که ممکن است برای بازگرداندن عملکرد طبیعی و حفظ تراز دندان‌های اطراف به ایمپلنت، بریج یا پروتز جزیی نیاز داشته باشد.

آیا دندان عصب کشی شده را می‌توان نجات داد و نکشید؟

دندان عصب کشی شده گاه نیاز به درمان مجدد دارد. زیرا تعداد کانال‌های دندانی بین افراد متفاوت است، به این معنی که برخی از کانال‌ها ممکن است درمان نشده باقی مانده باشند. همچنین عفونت‌ها می‌توانند به‌دلیل تاخیر در ترمیم یا با ماندن پرکردگی‌های موقت برای مدت طولانی ایجاد شوند. ترمیم یا روکش ضعیف روت کانال هم می‌تواند منجر به آلودگی مجدد ریشه دندان شود.

در این‌صورت، با عصب کشی مجدد می‌توان دندان را نجات داد و آن را نکشید. این فرآیند شامل باز کردن دندان، تمیز کردن مجدد کانال‌های ریشه، ضدعفونی کردن و پر کردن مجدد آن است. شرایطی که نیاز به عصب کشی مجدد دارد شامل درد مداوم، عفونت یا کیست در اطراف ریشه دندان است. این درمان باید توسط متخصص ریشه دندان (متخصص روت کانال) انجام شود.

مراحل کشیدن دندان عصب کشی شده

مراحل کشیدن دندان عصب کشی شده به‌دلیل شرایط خاص آن با کشیدن دندان‌های معمولی متفاوت است. در ادامه، مراحل و فرآیند کشیدن دندان عصب کشی شده به‌تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.

1. معاینه

ابتدا دندانپزشک با انجام معاینه بالینی به بررسی دندان عصب کشی شده می‌پردازد. در این مرحله مشکلات موجود مانند عفونت، شکستگی ریشه یا پوسیدگی شدید دندان مشخص می‌شود. هدف از معاینه تایید نیاز به کشیدن دندان و همچنین انتخاب روش مناسب برای انجام آن است.

2. رادیوگرافی

دندانپزشک برای داشتن دید دقیق‌تری از ساختار دندان و ریشه‌های آن از رادیوگرافی (تصویربرداری اشعه ایکس) استفاده می‌کند. این تصاویر چگونگی قرار گرفتن ریشه‌ها را نشان می‌دهند و اینکه آیا عفونت وجود دارد یا خیر. همچنین آیا دندان در نزدیکی سایر ساختارهای مهم مانند اعصاب یا سینوس‌ها قرار دارد یا خیر. بر اساس این اطلاعات، دندانپزشک تصمیم می‌گیرد که کشیدن دندان ساده است یا نیاز به جراحی دارد.

3. نوبت‌دهی

پس از تایید نیاز به کشیدن دندان عصب کشی شده، نوبت جراحی یا کشیدن دندان تعیین می‌شود. بسته به وضعیت دندان و پیچیدگی آن، جراحی ممکن است توسط جراح دهان، فک و صورت انجام شود.

4. درمان دارویی

در برخی موارد، قبل از کشیدن دندان، درمان دارویی شامل آنتی‌بیوتیک یا مسکن تجویز می‌شود. این داروها برای کاهش عفونت و کنترل درد قبل و بعد از جراحی استفاده می‌شوند.

5. بی‌حسی

قبل از شروع جراحی با تزریق بی‌حسی موضعی ناحیه مورد نظر کاملا بی‌حس می‌شود تا بیمار در حین جراحی احساس درد نکند. اگر بیمار از جراحی می‌ترسد یا شرایط خاصی دارد، ممکن است از مسکن‌های خوراکی یا تزریقی نیز استفاده شود.

6. جراحی

کشیدن دندان عصب‌کشی شده ممکن است به‌دلیل شکنندگی ریشه یا عوارض آن نیاز به جراحی داشته باشد. در این مرحله دندانپزشک با استفاده از ابزارهای مخصوص لثه را باز کرده و دندان را خارج می‌سازد. در برخی موارد، ممکن است دندان به قطعات کوچک‌تر تقسیم شود تا برداشتن آن آسان‌تر گردد. این فرآیند معمولا توسط جراح فک و صورت انجام می‌گیرد.

7. مراقبت

پس از کشیدن دندان، دندانپزشک توصیه‌های لازم را برای مراقبت‌های بعد از جراحی می‌دهد. این مراقبت‌ها شامل پرهیز از خوردن غذاهای سفت، استفاده از مسکن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها، رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم است. همچنین بیمار باید از مکیدن، شستن دهان با فشار بالا و مصرف نوشیدنی‌های گرم برای جلوگیری از تشکیل لخته خون در محل جراحی خودداری کند.

تمیز کردن کانال ریشه دندان با پروب اندودانتیک

چرا دندان عصب کشی شده باید کشیده شود؟

در برخی موارد ممکن است نیاز به کشیدن دندان عصب کشی شده باشد. علیرغم تلاش‌هایی که برای حفظ دندان از طریق درمان ریشه انجام می‌شود، دلایل متعددی می‌تواند دندان عصب‌کشی شده را غیرقابل نگهداری و نیازمند به کشیدن کند.

1. دندان عصب کشی شده عفونی است

یکی از دلایل اصلی کشیدن دندان عصب کشی، وجود عفونت است. عفونت می‌تواند بعد از روت کانال به دلایل مختلفی رخ دهد؛ مانند ترک‌های ریز در دندان که از طریق آن باکتری‌ها وارد ریشه شده و دوباره باعث عفونت می‌شوند. عفونت می‌تواند به اطراف ریشه دندان گسترش یابد و باعث تشکیل کیست یا آبسه شود. اگر درمان‌های ترمیمی نتوانند عفونت را کنترل کنند، کشیدن دندان برای جلوگیری از گسترش بیشتر عفونت ضروری است.

2. دندان عصب کشی شده شکسته است

شکستگی دندان یکی دیگر از دلایل رایج عصب کشی دندان است. دندان‌هایی که عصب کشی می‌شوند به‌دلیل از دست دادن عصب تامین‌کننده خون معمولا شکننده‌تر هستند. این امر می‌تواند باعث ترک خوردن یا شکستن دندان شود. اگر شکستگی عمیق باشد و به ریشه دندان یا زیر خط لثه برسد، امکان ترمیم وجود ندارد و باید دندان را کشید.

3. درمان ناقص بوده است

گاهی اوقات، درمان اولیه عصب کشی ناقص بوده است و کانال‌های ریشه به‌درستی تمیز یا پر نشده‌اند. این موضوع می‌تواند عفونت مجدد و عدم بهبودی کامل را رقم بزند. در مواردی که درمان عصب کشی مجدد موفقیت‌آمیز نباشد یا وضعیت دندان پیچیده است، کشیدن دندان بهترین و تنها گزینه ممکن خواهد بود.

4. بیماری‌های لثه وجود دارد

بیماری لثه مانند پریودنتال و از دست دادن استخوان اطراف دندان می‌تواند دلیل دیگری برای کشیدن دندان عصب کشی شده باشد. بیماری‌های لثه مانند پریودنتال باعث تخریب لثه و از بین رفتن ساختارهای نگهدارنده دندان می‌شوند. اگر لثه و استخوان به اندازه کافی از بین رفته باشد، حتی با درمان ریشه و عصب کشی نیز نمی‌توان دندان را نجات داد و باید آن را کشید.

5. درمان عصب کشی شکست خورده است

در برخی موارد، درمان عصب کشی به دلایلی مانند عوارض آناتومیکی دندان، ترک‌های ریشه یا تمیز نکردن کامل کانال‌ها با شکست مواجه می‌شود. در چنین مواردی اگر دندان همچنان علائم عفونت یا درد را نشان دهد و سایر روش‌های درمانی مانند عصب کشی مجدد یا جراحی ریشه هم موثر نباشد، کشیدن دندان بهترین راه‌حل است.

ساختار دندان قبل از عصب کشی

نشانه های لزوم کشیدن دندان روت کانال شده

دندان روت کانال شده ممکن است به دلیل بروز علائم عفونت درمان نشده نیاز به کشیدن پیدا کند. در اینجا برخی از شاخص‌های متداول وجود دارد که باید مراقب آن‌ها بود.

درد مداوم و افزایش حساسیت

سطح مشخصی از ناراحتی پس از روت کانال طبیعی است، اما دردی که تشدید می‌شود، به‌ویژه هنگام گاز گرفتن یا مصرف غذاهای سرد، ممکن است نشان‌دهنده عفونت مجدد باشد.

تشکیل آبسه

وجود آبسه در نوک ریشه یا نزدیک آن نشان‌دهنده بافت عفونی است. آبسه ممکن است چرک یا مایع آزاد کند و بدون درد قابل‌توجهی رخ دهد. اگر بعد از روت کانال آبسه داشتید و بیش از 7 تا 10 روز ادامه داشت، نشان می‌دهد که عفونت به‌طور کامل برطرف نشده است.

تغییر رنگ دندان

تیره شدن یا زرد شدن مینای دندان ممکن است نشان‌دهنده نفوذ باکتری‌های مضر به پالپ دندان باشد. اگر دندان پس از درمان شروع به تغییر رنگ کند، نشان می‌دهد که بافت‌های داخلی همچنان در حال مرگ هستند و کانال نیاز به تمیز کردن بیشتری دارد.

بوی بد مزمن

بوی بد مداوم دهان می‌تواند نشانه‌ای ظریف و در عین حال شایع از عفونت دهان باشد. اگر بهداشت کامل دندان نتواند بو را از بین ببرد، ممکن است نشانه‌ای از نارسایی بالقوه روت کانال باشد. همچنین ممکن است طعم تلخ همراه با بوی نامطبوع را در دهان خود تجربه کنید.

خستگی

پس از یک عمل دندانپزشکی می‌توان انتظار خستگی خفیف را داشت، اما خستگی طولانی‌مدت یک هفته یا بیشتر می‌تواند نشان‌دهنده وجود مشکل باشد. افزایش خستگی ممکن است نشان دهد که عفونت دهان در حال گسترش به جریان خون است و بر سلامت کلی شما تاثیر می‌گذارد.

تب

تب نشانه‌ای از پاسخگویی سیستم ایمنی بدن به عفونت است. اگر افزایش دمای بدن همراه با درد یا تورم در دهان خود را تجربه کنید، ممکن است به مشکلات روت کانال شما مربوط باشد.

آیا کشیدن دندان عصب کشی شده درد دارد؟

بیماران برای روش‌های دندانپزشکی اغلب یک نگرانی مشترک دارند و آن درد بالقوه است. اگر تحت درمان ریشه دندان قرار گرفته‌اید و دندانپزشک شما کشیدن دندان را پس از آن توصیه می‌کند، ممکن است به‌طور طبیعی فکر کنید که هیچ دردی وجود ندارد. اما این‌طور نیست و کشیدن دندان عصب کشی شده هم درد دارد.

Contrary to common misconceptions, tooth extraction after a root canal is typically less painful than the initial treatment. The procedure is executed under local anesthesia, ensuring minimal discomfort during the extraction process. Dentists also employ various techniques and tools to make the procedure as comfortable as possible for the patient. While some post-extraction soreness and discomfort can be expected, proper aftercare measures prescribed by your dentist can help manage any pain effectively.

برخلاف تصورات غلط رایج، کشیدن دندان پس از کانال ریشه معمولاً کمتر از درمان اولیه دردناک است. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود و حداقل ناراحتی را در طول فرآیند استخراج تضمین می کند. دندانپزشکان همچنین از تکنیک ها و ابزارهای مختلفی استفاده می کنند تا این روش تا حد امکان برای بیمار راحت باشد. در حالی که می توان کمی درد و ناراحتی پس از کشیدن دندان را انتظار داشت، اقدامات مراقبت های پس از عمل مناسب که توسط دندانپزشک شما تجویز می شود می تواند به مدیریت موثر هر درد کمک کند.

منبع: questdentalbearcreek.com

البته درد کشیدن دندان پس از روت کانال معمولا کمتر خواهد بود. زیرا این روش تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و کمترین ناراحتی را در طول فرآیند کشیدن دندان خواهد داشت. همچنین دندانپزشکان از تکنیک‌ها و ابزارهای مختلفی استفاده می‌کنند تا این روش تا حد امکان برای بیماران راحت باشد. اما به‌هر حال می‌توان انتظار کمی درد و ناراحتی را پس از کشیدن دندان داشت. مراقبت‌های پس از عمل که توسط دندانپزشک شما تجویز می‌شود، به مدیریت موثر درد کمک خواهد کرد.

کشیدن دندان مرده عصب کشی شده

مراقبت‌های پس از کشیدن دندان عصب‌کشی شده

دندانپزشک پس از کشیدن دندان عصب‌کشی شده دستورالعمل‌های دقیق بعد از جراحی را به شما ارائه می‌دهد. به‌طور کلی:

  • روزی 2 تا 3 بار ناحیه را به‌آرامی با دهان‌شویه ضد میکروبی بشویید.
  • از مسواک زدن مستقیم روی محل استخراج تا زمان توصیه دندانپزشک خودداری کنید.
  • می‌توانید طبق معمول سایر نواحی را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • تمام داروها مانند آنتی‌بیوتیک و مسکن را دقیقا طبق دستور دندانپزشک مصرف کنید.
  • حداقل به مدت دو روز از ورزش‌های شدید خودداری نمایید.
  • 48 تا 72 ساعت اول باشگاه را رها کنید و با دندانپزشک خود در مورد زمان ایمن بودن از سرگیری فعالیت‌های منظم مشورت کنید.
  • در روزهای اول از خوردن غذاهای سفت و ترد خودداری کرده و غذاهای نرم مانند برنج، پاستا، تخم‌مرغ و ماست را میل نمایید.
  • از نی استفاده نکنید، زیرا این کار می‌تواند لخته‌های خون را از بین ببرد و منجر به خشکی حفره‌ها شود.

اکثر مردم می‌توانند ظرف یک یا دو روز به سر کار یا مدرسه خود برگردند. بااین‌حال، اگر شغل شما شامل بلند کردن اجسام سنگین یا کار فیزیکی است، احتمالا به چند روز مرخصی بیشتر نیاز دارید.

مشکلات و عوارض کشیدن دندان عصب‌کشی شده

عوارض بالقوه کشیدن دندان پس از روت کانال عبارتند از:

  • درد و ناراحتی بعد از کشیدن که با داروها و مراقبت مناسب قابل کنترل است.
  • تورم و کبودی در اطراف محل استخراج که در بیشتر موارد در عرض چند روز فروکش می‌کند.
  • عفونت در محل استخراج که در صورت لزوم با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود.
  • گاهی اوقات، لخته خون تشکیل نمی‌شود یا از محل استخراج دندان خارج می‌گردد. این حالت حفره خشک نامیده می‌شود و دردناک است.
  • آسیب عصبی ممکن است در طول فرآیند استخراج رخ دهد که منجر به بی‌حسی یا گزگز در نواحی اطراف می‌شود.
  • ممکن است قطعه کوچکی از دندان پس از کشیدن آن در حفره باقی بماند که نیاز به درمان بیشتر دارد.
  • کشیدن دندان‌های بالا و به‌ویژه دندان‌های آسیاب می‌تواند مشکلات سینوسی را رقم بزند.
  • کشیدن دندان می‌تواند باعث تغییراتی در استخوان و بافت لثه شود و دندان‌های مجاور و سلامت کلی دهان را تحت‌تاثیر قرار دهد.

اگر بعد از کشیدن دندان عصب کشی شده دچار عوارضی شوید، حتما باید به‌دنبال کمک حرفه‌ای باشید.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط