لک صورت یکی از مشکلات شایع پوستی است که میتواند بسیاری از افراد را حتی در سنین جوانی درگیر کند. این لکها به دلایل مختلفی از جمله تابش نور خورشید، تغییرات هورمونی، جای جوش و افزایش سن به وجود میآیند. روشهای مختلفی برای از بین بردن لکهای صورت وجود دارد که از محصولات مراقبتی تا روش لیزر درمانی تنوع دارند.
لکهای پوستی بخشهایی از پوست هستند که به دلیل تغییر رنگ با پوست صورت متفاوت به نظر میرسند. این لکها در برخی از مواقع مادرزادی نبوده و در اثر عوامل مختلفی بر روی پوست ایجاد میشوند. با وجود این لکها درخشش پوست کمتر شده و زیبایی افراد تحت شعاع قرار میگیرد.
لک صورت چیست و چرا ایجاد میشود؟
لکها از شایعترین مشکلات پوستی به شمار میروند و به علل مختلفی بر روی پوست ایجاد میشوند:
قرار گرفتن در معرض نور خورشید:
با وجود آن که نور خورشید برای بدن انسان مفید است اما قرار گرفتن برای طولانی مدت در زیر نور خورشید میتواند آسیبهایی جدی را به پوست وارد کند. اشعه فرابنفش خورشید سلولهای تولیدکننده ملانین را تحریک کرده و آنها را فعال میکند که به این صورت رنگدانههایی بر روی پوست ایجاد میشود که به شکل کک و مک، خال، ملاسما و غیره بر روی پوست دیده میشوند.
رژیم غذایی نادرست:
مصرف بیش از اندازه چربی میتواند آکنه را تشدید کند و یا آنکه استفاده از ادویه زیاد نیز این تاثیر را میگذارد؛ بنابراین داشتن رژیم غذایی سالم مانع از ایجاد انواع لک بر روی پوست میشود.
عفونت باکتریایی و ویروسی:
عفونتهای باکتریایی هم میتوانند موجب اسکار بر روی صورت شوند. تبخال و آبلهمرغان از جمله این عفونتهای ویروسی هستند که موجب ایجاد تاول بر روی پوست میشوند.
تغییرات هورمونی بدن:
در برخی از مواقع هورمونهای بدن تغییر کرده و آندروژنها به میزان بالایی میرسند که موجب ایجاد آکنه بر روی صورت میشوند. انواع این آکنه در دوران قاعدگی یا بلوغ به وجود میآیند.
روشهای مراقبتی نادرست پوست:
استفاده از انواع محصولات آرایشی و بهداشتی نامناسب و بیکیفیت میتواند پوست را خشک کرده و موجب ایجاد لک بر روی صورت شود.
جدیدترین روش برای از بین بردن لک صورت
برای از بین بردن لکهای صورت به روش سریع و موثر، ابتدا باید علت ایجاد لکها مشخص شود. دکتر مطلبی، متخصص پوست و زیبایی، تأکید میکنند که درمانهای پیشرفته مانند لیزر، لایهبرداری شیمیایی و میکرونیدلینگ از جمله راهکارهای مؤثر برای کاهش لکهای پوستی هستند.
این روشها با تحریک بازسازی سلولهای پوستی و کاهش تولید ملانین در نواحی آسیبدیده عمل میکنند. همچنین، استفاده از کرمهای روشنکننده حاوی مواد فعالی مانند ویتامین C یا هیدروکینون، بهعنوان مکمل درمان میتواند نتایج را بهبود بخشد. مراجعه به پزشک متخصص و رعایت مراقبتهای روزانه، مانند استفاده از ضد آفتاب، نقش مهمی در موفقیت درمان و جلوگیری از بازگشت لکها دارد.
معرفی بهترین روشهای پزشکی برای درمان لک صورت
این روزها روشهای پزشکی متعددی برای درمان لک صورت به کار گرفته میشود که به شرح زیر است:
لیزر فرکشنال CO2:
در این روش که یکی از سریعترین راههای رفع لک صورت است از لیزر CO2 برای ترمیم پوست و از بین بردن لکها استفاده میشود. عمق نفوذ این روش بسیار کم بوده و به همین دلیل هم به لایه بیرونی پوست نفوذ کرده و یک درمان قطعی برای لک صورت است. در طول درمان با این روش نباید تا 2 ماه به مدت طولانی در زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرید. از این روش برای درمان جوش و تولید کلاژن نیز استفاده میشود.
میکروندلینگ:
میکرونیدلینگ بهترین روش جوانسازی پوست است که در این روش میکرونیدلینگ اما استوانهای از صدها سوزن برای درمان لک وجود دارد که بر روی سطح پوست قرارگرفته و زخمهایی را ایجاد میکند. با این فرایند پوست به تولید کلاژن و بازسازی تحریک میشود. سپس از ویتامین سی در زیر پوست استفادهشده و پوست روشنتر شده و لکها از بین میرود. یک سرم مخصوص غنی از پلاکت برای التیام زخم نیز در این روش استفاده میشود.
مزوتراپی:
در ابتدای این روش از یک بیحسکننده استفاده میشود و در هنگام تزریق بیمار درد را احساس نخواهد کرد. پزشک در این روش سوزنهای حاوی آنزیمها و ویتامینها را از 1 تا 4 سانتیمتر در زیر پوست وارد میکند. مزوتراپی یکی از روشهای پرطرفدار برای درمان لکهای صورت است که ماندگاری بسیار بالایی دارد.
تاثیر تغذیه سالم در کاهش لکهای پوستی
در کنار همه روشهای درمانی، باید بدانیم که داشتن یک رژیم غذایی سالم کمک میکند تا پوست شما شفاف و سالم بماند و از ایجاد لکهای پوستی جلوگیری شود. مواد غذایی زیر به شما کمک خواهد کرد تا پوستی بدون لک و لطیف داشته باشید:
- سبزیجات برگ سبز: استفاده از سبزیجات با رنگ سبز بهخصوص سبز تیره کمک میکنند تا درخشندگی پوست شما بیشتر شود. این سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامینهای ضروری و مواد مغذی هستند و کمک میکنند تا پوست شما کدر نشده و بدون لک باشد. از جمله این سبزیجات به م کلم بروکلی، اسفناج، کلم و جعفری میتوان اشاره کرد.
- بادام: بادام سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین E است که از پوست شما در برابر انواع آسیب و بهخصوص اشعه مضر آفتاب محافظت میکند. بادام از پیری پوست نیز جلوگیری کرده و در کنار مصرف آن، ماساژ بادام یا روغن آن بر روی پوست به کاهش التهاب و تورم پوستی مانند اگزما و آکنه کمک میکند.
- ماهیهای چرب: مصرف ماهیهایی مانند سالمون و ماکارل برای سلامت پوست عالی هستند و به دلیل اسیدهای چرب امگا 3 به رطوبت و شادابی پوست کمک بسیاری میکنند. کمبود امگا 3 در بدن موجب خشکی پوست و آمادگی آن برای ایجاد هرگونه لک و خشکی میشود.
- مرکبات: پوست برای رشد و التیام خود به ویتامین C نیاز دارد و این ویتامین از طریق مرکبات تامین میشود. مصرف مرکبات به افزایش گردش خون زیرپوست و هیدراته نگهداشتن آن کمک میکند. علاوه بر این شما میتوانید مرکبات را بهصورت ماسک برای درمان آکنه و جوش و جوانسازی پوست هم استفاده کنید زیرا خاصیت لایهبرداری و پاکسازی دارند.
- گردو: گردو به دلیل ویژگیهای مثبت زیادی که دارد؛ یک ماده غذایی شگفتانگیز است. این مغز منبعی غنی از اسیدهای چرب ضروری و موردنیاز بدن است. بدن ما نمیتواند این اسیدها را تولید کرده و به همین دلیل هم گردو با دارا بودن مقدار زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 از بروز التهاب و بیماریهای پوستی جلوگیری میکند. گردو همچنین حاوی روی و سلنیوم است که برای درمان زخم و مبارزه با باکتری و التهابات ضروری است. حدود 28 گرم از گردو، حاوی 4 تا 5 گرم پروتئین است.
چگونه از ایجاد مجدد لک جلوگیری کنیم؟
باوجود همه روشهای درمانی که برای از بین بردن لک صورت وجود دارد؛ اما بااینحال، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؛ بنابراین برای پیشگیری از بروز لکهای صورت اقداماتی وجود دارد که از بروز و سپس گسترش آنها جلوگیری میکند. این اقدامات به شرح زیر است:
- استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب
- استفاده از کلاه نقابدار و عینک آفتابی
- خودداری از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید
- خواب کافی
- تغذیه مناسب و برنامه غذایی
- کاهش سطح اضطراب