درمان تایم
درمان تایم
تروما

تروما چیست

تروما چیست ؟ : زمانی که فردی دچار آسیب های شدیدی در حین تصادف و یا ضربه های سخت می شود به این آسیب های نقصانی وارد شده به فرد تروما گفته می شود که همان طور که گفتیم آسیب ها و نقص هایی که در اثر وارد شدن فشار و یا ضربه به بدن ایجاد می شود با توجه به علت های تروما که ناشی از تصادف و ضربه های شدید است. تروما با توجه به نوع آسیب به دو عامل درونی و بیرونی نیز تقسیم می شود که با توجه به قانون نوع تروما در اورژانس و مراکز فوریت ‎های پزشکی و طبق نظر جراح تروما مشخص می‎شود.

تروما

با توجه به نقل و قول هایی که درباره ی تروما به گوش می رسد این عامل یکی از عوامل مرگ در جهان بعد از سکته قلبی محسوب می شود و در ایران نیز سومین عامل مرگ و میر تروما می‎باشد.

بهترین متخصصان ارتوچدی برای جراحی و کم جراحی تروما : متخصص ارتوپدی

پرستاری انواع تروما در روانشناسی

با توجه به حساسیت موضوع و آسیب های سنگینی که فرد دچار آن می شود معمولا پرستاری در تروما امری بسیار مهم و تأثیر گذار می باشد به این صورت که شخص مصدوم می‎بایست برای شناشایی محل دقیق تروما ابتدا مورد معاینه و ارزیابی کامل و دقیق انجام قرار بگیرد تا محل دقیق تروما مشخص شود و سپس با توجه به نوع و سطح آسیب دیدگی باید کمک ‎های اولیه در اورژانس ‎های تروما انجام بگیرد.

معمولا بیشتر افراد در این اسیب ها دچار شوک های عصبی و حمله های شدید روانی می شوند که در این میان نقش پرستار تروما روانی بسیار مهم است و دیگر تنها بدن و جسم فرد نیست که برای مداوا باید مورد معاینه قرار بگیرد بلکه با توجه به این که شخص دچار یک شوک و یا حمله عصبی و روانی شده است و با توجه به قانون تروما ، می‎بایست برخورد مناسب و بسیار محافظه‎ کارانه‎ای با بیمار انجام شود و باید بگوییم که یک پرستار ترومای روانی باید کم و بیش به علم روانشناسی، جزئیات روابط عاطفی آشنا بوده و از صبر بالایی برخوردار باشد، زیرا فردی که مقابل او ایستاده ممکن است عزیزترین فرد زندگی خود را از دست داده باشد .

کتاب جراحی تروما

معمولا ممکن است تا کتاب های زیادی را در این زمینه دیده باشید زیرا در زمینه تروما و جراحی های مربوط به این نوع حوادث تالیف های بسیاری وجود دارد. کتاب های ترومای ارتوپدی ، نورو تروما ( ترومای عصبی) ،مدیریت تروما، ترومای قفسه سینه و شکم ، مراقبت های ویژه تروما ، و غیره نمونه ای از این تالیف ها می باشند.

پس با اهمیت دار بودن موضوع بدون شک نیز یک جراح تروما باید به همه موارد تسلط داشته باشد علاوه بر کتاب های جراحی تروما ، در مورد تروما پاورپوینت های گوناگونی نیز وجود دارد که بصورت تصویری و صوتی از جراحی های تروما و موارد خاص ترومائی تهیه شده که می تواند منبع خوبی برای آموزش و یادگیری جراحان باشد .

مولتیپل تروما چیست؟

درباره مولتیپل تروما باید بگوییم که شخصی که دچار تعداد ضربات و حوادث متعددی شده است را مولتیپل تروما می گویند. پس فردی که در تصادف دچار شکستگی ،خونریزی،آسیب عروقی، قطع عضو و غیره میشود یک بیمار مولتیپل می باشد. با توجه به اسیبی که این بیماران می بینند معمولا بیمارانی که دچار مولتیپل می ‎شوند نیاز به امداد رسانی و اقدامات اولیه تخصصی دارند.

در موارد مولتیپل برخورد اولیه بسیار حیاتی است، و با توجه به محل ایجاد نحوه امدادرسانی متفاوت می‎باشد تبحر و تسلط پزشک و یا مسئول طب اورژانس مهم ترین مسئله در این موارد می‎باشد. از جمله عوامل موثر و سرنوشت ساز در این مرحله نحوه جابجایی بیمار، محل آسیب دیده، بستن و انتقال آن، جلوگیری از خونریزی ‎های احتمالی و … می باشد.

درمان تروما روحی و ترومای روانی

ترومای روانی در واقع بسیار سخت تر و عمیق تر از ترومای جسمی می باشد و از نظر پزشکی شوک و یا ترومای روانی بسیار خطرناک می ‎باشد زیرا که بر اثر فشار عصبی بسیاری که به شخص وارد می شود ممکن است شخص بر اثر آن دچار سکته و یا حتی فلجی شود .

در این مرحله یک اتفاق غیر پیش‎بینی یا حتی یک رفتار بسیار نابجا از سوی یک فرد دیگر ممکن است چنان آسیبی به شخص وارد نماید که ضربه‎ای جبران ناپذیر بر وی وارد آید. نحوه بهبودی افراد در ترومای روانی متفاوت می‎باشد، در بعضی چند ماه طول می‎کشد، در هر صورت بهتر است که فرد بیمار از یک متخصص تروما یا با مراجعه به یک مرکز تحقیقاتی تروما برای بهبودی کامل اقدام کند.

اتاق تروما چگونه جایی است ؟

برای یک بیمار دچار تروما قرار گرفتن در اتاق تروما اولین مکان و در واقع مهم‎ ترین مکان می ‎باشد زیرا بهترین درمان ‎ها ممکن است در چند ساعت اول بعد از حادثه و یا بیماری انجام پذیرد. به همین دلیل باید تمامی تجهیزات و وسایل اولیه جهت احیاء یا دیگر موارد کمک ‎های اورژانسی تروما باید محیا باشد. وجود اتاق تریاژ، CPR و … از مهم ترین موارد مورد نیاز می ‎باشد.

این اتاق باید دارای تجهیزات بسیاری کاملی برای درمان باشد و یه طور روزانه باید کنترل کیفیت و اطمینان از سلامتی و استفاده از ابزار و تجهیزات انجام شود. با توجه به اهمیت بیماری و درمان می بایستی که حتما همکاران شاغل در این بخش باید به طور کامل علم استفاده از تجهیزات و نحوه برخورد با وسایل را داشته باشند تا در لحظه دچار مشکل نشده و با مهارت و اعتماد بنفس بالا درصدد بهبود بیماران برآیند.

جراح تروما کیست ؟

جراح تروما کسی است که باید در زمینه، مغز و اعصاب و پیوند عروق تبحر و جراحی ارتوپدی و این که باید در دوره های تخصصی برخورد با بیمار ترومائی شرکت کرده باشد تا در برخورد با این گونه بیماران بتواند که بهترین و سریع ترین درمان را ارائه دهد.

زمانی که مراکز و بیمارستانهای تروما از نظر درجه بندی ۱،۲،۳ مشخص میشوند جراح باید در مرکز مقیم باشد تا بتواند در اسرع وقت کمک های درمانی لازم را به بیمار ترومائی ارائه دهد. پزشکان و جراحان اغلب به انجام جراحی ‎های مختلفی از جمله درمان آسیب‎های فیزیکی و جراحی پیوند اعضا، پیوند عروق، دیگر درمان‎ها می‎پردازند.
جراح تروما همان طور که گفتیم باید یک جراح ارتوپد نیز باشد تا آشنایی کاملی با سیستم اسکلتی عضلانی بدن و نحوه پیوند ماهیچه ‎ها و عروق را داشته باشد در عین حال جراح باید در زمینه روانشناسی و نحوه برخورد روحی، روانی با بیمار نیز آموزش ها و دوره های لازم را دیده باشد.

مولتی تروما و شکستگی بیماری تروما چیست ؟

در حوادث و تصادفات جاده‎ای در اغلب موارد مولتی تروما یا ایجاد شکستگی ‎های متعددی پدید می‎آید. باید بگوییم که تروما یا آسیب دیدگی می‎ تواند که تا حدود زیادی جدی و یا در بیشتر موارد نیز سطحی باشد که البته محل تروما نیز بسیار مهم می باشد. در بیشتر موارد بیمار دچار ترومای سر می شود که در این صورت بر روی بیمار باید معاینات اولیه دقیق و مناسبی انجام پذیرد،در این مرحله ابتدا می بایستی هوشیاری بیمار چک و در صورت وجود خونریزی باید عروق و جمجمه مورد بررسی قرار بگیرد. ممکن است تا در برخی از موارد زخم و یا شکستگی در ظاهر مشخص نباشد و در این صورت احتمال این که شخص دچار خونریزی داخلی شود بسیار است از همین رو انجام معاینات اولیه و عکس برداری بسیار ضروری می باشد.

طب تروما

در مواردی هم دیده شده است تا در مواقع زایمان نیز فرد دچار اسیب شود و از همین رو ترومای زایمانی و آسیب زایمانی به وجود می اید که این آسیب در واقع آسیبی است که در زمان زایمان بوجود می‎آید که بیشتر نوزاد را دچار تروما می کند. تروما در بارداری طبق برخی از آمار منتشر شده از هر ۱۰ زن حامله یک نفر دچار تروما می‎گردد.

در این شرایط ممکن است که نوزاد با جثه بزرگ متولد شود که سر یا دست یا پای نوزاد دچار تروما می شود اکثر این تروما ها اختصاص به تصادفات و حوادث جاده‎ای است و در برخی موارد افتادن، سقوط یا لیز خوردن نیز سبب ایجاد تروما در زنان باردار می‎گردد که متأسفانه در اکثر موارد این تروماها سبب مرگ جنین و یا وارد آمدن صدمات شدید به آن می‎شود. در این شرایط بهتر است تا اقدامات اولیه و مراجعه به یک مرکز درمان تروما را در برنامه داشت که بسیار لازم و ضروری است. که در این بررسی امداد های اولیه ابتدا باید علائم حیاتی مادر و سپس جنین را بررسی کند.

مرکز تحقیقات تروما پزشکی

در مرکز درمانی درمان تایم با استفاده از کادر مجرب درمانی، پزشک ارتوپد ، جراحان تروما ، پرستاران و دیگر همکاران اقدام به ارائه امور درمانی و همزمان انجام تحقیقات می‎پردازند. انجام تحقیقات، تهیه لیست و پرسشنامه براساس مصوبات بین المللی، اجرای معاینات اولیه و بالینی، انجام تحقیقات سراسری و آزمایش های لازم بر روی بیماران از جمله کارهای این مرکز است.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط