وقتی اسم بوتاکس می آید اکثر ما به فکر عمل های زیبایی می افتیم اما بوتاکس کاربردهای مختلف دیگری مثل درمان تعریق، درمان چاقی و …. هم دارد.
بوتاکس معده یکی از روش های غیرجراحی برای لاغری است اما چگونه؟! با ما در ادامه همراه باشید تا بیشتر درباره اینکه بوتاکس معده چیست؟ چگونه باعث لاغری می شود؟ و چه عوارضی دارد؟ آشنا شوید.
بوتاکس معده چیست؟
بوتاکس معده یکی از روش های نوین برای کاهش وزن و لاغری است که با استفاده از اندوسکوپی انجام می شود.
پزشک قبل از تزریق بوتاکس به معده، معده را از نظر مشکلاتی مثل زخم، پولیپ یا التهاب بررسی می کند، در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد این روش بدون نیاز به بیهوشی و جراحی انجام می شود.
قبل از تزریق بوتاکس معده بیمار توسط متخصص بیهوشی به خواب مصنوعی می رود و سپس لوله آندوسکوپی که حاوی داروی بوتاکس است از دهان وارد مری و از آنجا به معده هدایت می شود و این دارو به 30 تا 40 نقطه از معده که از قبل مشخص شده است تزریق می شود. فرایند تزریق بوتاکس به معده حدود 20 دقیقه طول می کشد.
داروی بوتولونیم (بوتاکس) به مدت 4 الی 6 ماه باعث فلج شدن ماهیچه های دیواره معده می شود و از انقباض آنها جلوگیری می کند. در واقع بوتاکس معده با شل کردن عضلات و ماهیچه های معده باعث سیری زودرس فرد و کاهش وزن وی می شود.
آیا همه افراد چاق می توانند تزریق بوتاکس معده انجام دهند؟
برخلاف انواع جراحی چاقی مثل اسلیو معده، بای پس معده، باندینگ معده و … انجام بوتاکس معده محدودیت خاصی ندارد و تقریبا تمام افراد چاق می توانند این عمل را برای لاغری انجام دهند. البته افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مثل بیماری های قلبی، مشکلات ریوی و اختلالات تیروئید قبل از انجام بوتاکس معده حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
به طور کلی افرادی که قصد لاغری با بوتاکس معده را دارند باید بدانند که شاخص توده بدنی آنها حتما باید زیر 35 باشد و در صورت بودن شاخص توده بدنی از این حد تنها راه درمان چاقی انجام جراحی چاقی خواهد بود.
چه کسانی نمی توانند تزریق بوتاکس معده انجام دهند؟
- افراد بالای 60 سال و کمتر از 18 سال مناسب این روش نیستند.
- افرادی که شاخص توده بدنی بالای 35 دارند.
- بیمارانی که از داروهای خاص مثل داروهای ضد انعقاد خون و … استفاده می کنند.
- افرادی که مبتلا به بیماری های جدی مثل مشکلات قلبی هستند.
- افراد مبتلا به بیماری های عضلانی مزمن مثل میاستنیا یا سندرم لامبرت ایتون نباید تزریق بوتاکس انجام دهند.
- زنان باردار و شیرده اجازه تزریق بوتاکس را ندارند.
بوتاکس معده چه مزایایی دارد؟
به دلیل اینکه تزریق بوتاکس معده یک روش ساده، بدون نیاز به جراحی و بدون دوره نقاهت است می توان گفت که این روش به نسبت سایر روش های لاغری مثل لیپوماتیک، پیکرتراشی و حتی اسلیو معده که روشی ایمن و جدید است، کم خطرتر و بدون دردسرتر است. از جمله مزایای بوتاکس معده عبارتند از:
- هزینه بوتاکس معده به نسبت جراحی های لاغری مثل پیکرتراشی، اسلیو معده، بای پس معده و … کمتر است.
- بوتاکس معده باعث کاهش اشتها و سیری زودرس افراد می شود.
- دوره نقاهت بوتاکس معده بسیار کوتاه است به طوری که افراد پس از گذشت حداکثر 48 ساعت از تزریق بوتاکس معده می توانند به کارهای روزمره خود برسند.
- تزریق بوتاکس معده بدون درد و خونریزی است.
- در صورتی که از برند معتبر برای بوتاکس معده استفاده شود و توسط پزشک متبحر این تزریق انجام شود، عوارض جانبی خاصی را نخواهد داشت.
آیا تزریق بوتاکس به معده خطرناک نیست؟
از بوتاکس چندین سال است که در حوزه پزشکی استفاده می شود و عوارض خطرناک جدی از تزریق بوتاکس به معده و سایر بخش های صورت و بدن تا به حال گزارش نشده است.
اما در صورت استفاده از برندهای بی کیفیت و تزریق بوتاکس توسط پزشک غیر متخصص ممکن است مشکلات زیر بروز پیدا کند:
- دو بینی چشم؛
- ضعف و بی حالی؛
- تنگی نفس خفیف؛
- حالت تهوع و استفراغ؛
- یبوست؛
میزان کاهش وزن بعد از تزریق بوتاکس معده
اصولا بیماران بعد از تزریق بوتاکس معده کاهش وزن 10 الی 15 درصدی را در یک دوره 3 الی 6 ماهه تجربه می کنند.
البته میزان کاهش وزن بعد از تزریق بوتاکس معده در افراد مختلف با توجه به سن، میزان سوخت و ساز بدن، سبک زندگی و میزان فعالیت بدنی متفاوت خواهد بود.
آیا با تزریق بوتاکس معده برای همیشه لاغر می شویم؟
خیر، بوتاکس معده یک روش موقتی برای لاغری است و میزان ماندگاری آن حدود 4 الی 6 ماه است، که این مدت زمان در هر فردی متناسب با سوخت و ساز بدن وی می تواند متفاوت باشد. البته در صورت رضایت از نتایج بوتاکس معده می توانید تزریقات مجدد انجام دهید.
مراقبت های قبل از تزریق بوتاکس معده
به دلیل اینکه بوتاکس معده یک روش جراحی نیست، نیاز به اقدامات خاصی قبل از تزریق آن نیست. تنها پزشک متخصص پس از بررسی سابقه پزشکی بیمار، وضعیت سلامتی، داروهای مصرفی، جراحی های قبلی و معاینات فیزیکی و چندین آزمایش اگر تشخیص دهد که شما کاندیدای مناسبی برای تزریق بوتاکس معده هستید، اقدامات زیر را قبل از تزریق بوتاکس معده به شما پیشنهاد می دهد:
- 8 الی 12 ساعت قبل از تزریق باید ناشتا باشید.
- قطع مصرف داروها از 24 ساعت قبل از تزریق با مشورت پزشک.
مراقبت های بعد از تزریق بوتاکس معده
رژیم غذایی
بعد از تزریق بوتاکس باید به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید. مصرف غذاهای چرب، کربوهیدرات های اضافی، شیرینی جات و … بعد از تزریق بوتاکس ممنوع است. برای اثربخشی بهتر بوتاکس باید یک برنامه غذایی سالم و مفید داشته باشید و به موارد زیر توجه داشته باشید:
- از مصرف غذاهای فست فودی خودداری کنید.
- مصرف نوشیدنی های اسیدی، کربوهیدرات ها و مشروبات الکلی را قطع کنید.
- مصرف نوشیدنی های کافئین دار تا 72 ساعت بعد از تزریق بوتاکس توصیه نمی شود.
دارو
میزان درد و ناراحتی بعد از تزریق بوتاکس بسیار کم است. اما در صورتی که بیماری احساس درد داشته باشد پزشک متخصص داروی مسکن و ضد گرفتگی برای وی تجویز می کند. به کمک این داروها درد بعد از بوتاکس معده قابل تحمل می شود و روند بهبودی هم تسریع پیدا می کند.
از جمله داروهایی که معمولا پزشکان بعد از تزریق بوتاکس معده تجویز می کنند عبارتند از امپرازول، هیوسین، پنتوپرازول و کلیدینیوم سی.